Suikerbrood



200ml plantaardige melk (haver)
500g bloem
15g gist
25g suiker
75g sojaboter + 1-2 el extra
snuifje zout
100g parelsuiker
3 el aqua faba (+ 1 el extra voor afwerking)

Verhit de plantaardige melk tot die 40 graden is. Meng de gist en suiker onder de melk. Zet 10 minuten aan de kant tot het mengsel begint te schuimen.
Doe de bloem in een grote kom. Verdeel de sojaboter in stukjes onder de bloem.
Voeg het zout, de aqua faba en de melk toe. Kneed tot je een stevig en elastisch deeg hebt. 
Maak een bol van het deeg. Doe in een kom en dek af met een handdoek. Laat een uurtje rijzen op een warme plaats (bv: op de verwarming). Na het rijzen zou het deeg verdrievoudigd moeten zijn in omvang.
Kneed het deeg los en rol daarna uit tot het 4 cm dik is. Smelt de overige sojaboter. Bestrijk het deeg met de gesmolten boter. Verdeel de suikerparels over het deeg. 
Kneed voorzichtig het deeg tot een bol met de suiker langs binnen.
Laat nog een halfuurtje rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Snij een kruis in de bovenkant van het deeg en strijk in met aqua faba.
Werk eventueel af met wat kleinere suikerparels.


Bak het brood 45-50 minuten op 180graden tot het brood gaar en goudbruin is.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen